Slecht weer met regen en veel wind? Niet bepaald weer om je kind te laten buitenspelen. Op sombere herfstachtige dagen is het veel leuker om binnenshuis allerlei leuke activiteiten te ondernemen. Soms kan dat al heel eenvoudig, bijvoorbeeld door ze voor te lezen of door ze wat kleurpotloden en een vel papier te geven. Maar je kunt er natuurlijk ook wat meer werk van maken en jouw kleintje(s) uitdagen en spelenderwijs nieuwe dingen laten ontdekken. Dit artikel is bedoeld om je wat tips te geven om als ouder je kind op een leuke manier bezig te houden.
Het is van groot belang om altijd goed rekening te houden met de belevingswereld van kinderen. Het mooie van kinderen is dat zij zich nog voortdurend verwonderen over zaken die voor ons al zo vanzelfsprekend zijn geworden. Kinderen ontdekken de wereld op hun manier. Ze zijn speels en onderzoekend, maar soms hebben ze een duwtje in de rug nodig om een drempel over te stappen. Veel hangt ook af van de plek waar een kind opgroeit. Woon je midden in het drukke stadscentrum van Amsterdam, met veel steen en weinig opties om buiten te spelen, dan is de situatie natuurlijk totaal anders dan in een landelijk gebied ergens in Drenthe. Ook maakt het verschil of een kind wel of niet naar de kinderopvang gaat. Het maakt niet uit of je voor kinderopvang Amsterdam of een andere locatie kiest, want dergelijke opvangvoorzieningen zijn er juist in gespecialiseerd om de kinderen een passende, uitdagende omgeving te bieden met voldoende speelmogelijkheden. Een goed advies is dan ook om eens bij de opvangmedewerkers te informeren welke activiteiten ze zoal met de kinderen ondernemen. Door die thuis ook aan te bieden, creëer je een stukje herkenning bij het kind.
Bezigheden voor kleine kinderen moeten vooral fijn zijn voor het kind om te doen. Daarnaast is het natuurlijk ook heel fijn als ze bijdragen aan de ontwikkeling van het kind. Met name voorlezen is een must, want hiermee stimuleer je de taalontwikkeling van het kind. Onderzoek wijst uit dat een kind veel baat heeft bij voorlezen. Als je jouw kindje elke dag voorleest, heeft het kind na een jaar ongeveer honderd nieuwe woorden geleerd. Bij kinderen die het voorlezen moeten missen, is dat slechts negentig woorden. Los daarvan stimuleer je met het voorlezen ook de algehele spraak- en taalontwikkeling van het kind. Ze leren teksten beter te begrijpen en ze kunnen hun eigen gevoelens ook beter onder woorden brengen. Op de website van BLOS Kinderopvang in Amsterdam vonden we een uitgebreide paragraaf over voorlezen, waaruit nog nadrukkelijker blijkt hoe belangrijk dit is. Het laat zich eenvoudig raden dat voorlezen daar een belangrijk onderdeel van de activiteiten is.
Activiteiten bedenken om samen met je kind te doen, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het spreekwoord luidt niet voor niets: een kinderhand is gauw gevuld. Een grote bak met bouwblokjes zorgt voor urenlang speelplezier. Het mooie is dat ze hier ook nog wat van opsteken, want spelen met bouwblokken is goed voor de motoriek en voor het ruimtelijk inzicht. Tekenen en schilderen is over het algemeen ook altijd een succesnummer met kleine kinderen. Wil je het een keer nog creatiever aanpakken, dan kun je ze – afhankelijk van de leeftijd – een opdracht meegeven of bijvoorbeeld de schilderskwast niet in de hand, maar tussen de tenen laten vasthouden. Gebruik wel verf die je gemakkelijk uit kleding en van de vloer kunt verwijderen, want een knoeiboel is bij dergelijke experimenten haast wel gegarandeerd. Natuurlijk kun je het ook wat simpeler houden door via Animaatjes een mooie kleurplaat te downloaden en die te laten inkleuren.
Zelf koekjes of cakejes maken is een groot feest voor de kinderen. Laat ze meehelpen bij het kneden van het deeg, het in de vormpjes doen van het beslag of het uitsteken van de koekjes. En dan volgt natuurlijk het versieren van de koekjes en cakejes. Je kunt dit allemaal voorbereiden door voor de kinderen een eigen schort te kopen, een speciale verlaagde werkplek te creëren, bijvoorbeeld door een salontafel tijdelijk om te toveren tot werkblad. Intussen leren de kinderen allerlei handige vaardigheden en snappen ze beter wat er bij komt kijken om al die lekkernijen op je bord te krijgen.
Nog een leuke tip: maak van een saaie dag een feestdag door een speciaal regenfeestje uit te schrijven. Nodig andere kinderen ook uit bij je thuis en laat ze samen een geweldige middag beleven. Zet een speaker neer met leuke kindermuziek en doe spelletjes met de hele groep. Je kunt ook een playbackshow of karaokeshow onderdeel van het feestje laten zijn. Of maak een kinderbioscoop door kleine stoeltjes voor een groot televisiescherm te zetten en serveer bakjes met popcorn om het allemaal nog echter te laten zijn.
Als de kinderen de peuterleeftijd inmiddels zijn ontstegen, kun je ze stap voor stap wat zelfstandiger maken in het opruimen van hun spullen. Maar los daarvan zijn er natuurlijk ook algemene taken in huis die gedaan moeten worden, waarbij kinderen een handje zouden kunnen meehelpen. Als je voor zo’n regenachtige dag wat van die bezigheden achter de hand houdt, kun je saaie klusjes leuk maken en ze op die manier ook enig besef bijbrengen van wat er zoal gebeuren moet om het huishouden draaiend te houden.
Je kunt van je eigen huis een soort escaperoom maken door ergens een schat te verstoppen. Dat kan iets heel simpels zijn, zoals een doosje chocolade of speelgoed. Geef aanwijzingen aan de kinderen of laat ze puzzels oplossen. Degene die als eerste de schat vindt, mag die houden.
Tenslotte, maar zeker niet het minste: knutselen! Haal de boetseerklei van zolder of verzamel afgevallen bladeren en eikels voor een herfstdoos. Ook papier-maché, papiervouwkunst, knipselkunst of het maken van objecten uit afvalproducten is voor elk kind een boeiende bezigheid, waarbij succes gegarandeerd is!